ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η εισβολή του COVID-19 στη ζωή μας έχει φέρει ανατροπές στην καθημερινότητά μας με απώλειες ανθρώπων, αλλά και ψυχικές, υλικές, κοινωνικές.
Βασική απώλεια είναι ο αυτοπροσδιορισμός μας. Όλοι έχουμε χάσει το προγράμματά μας, κυρίως οι μαθητές και οι έφηβοι.
Αισθανόμαστε αποπροσανατολισμένοι, νιώθουμε αδύναμοι να προσαρμοστούμε λόγω της αβεβαιότητας και της αγωνίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα από την προ-Covid-19 εποχή.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Τα παιδιά είναι οι ευαίσθητοι αποδέκτες σε ό,τι συμβαίνει στην οικογένεια είτε αυτό εκδηλώνεται με λόγια είτε όχι.
Τα παιδιά και οι γονείς αισθάνονται ότι έχασαν την αυτονομία τους, αφού είναι «αναγκασμένοι» να ζουν τις περισσότερες ώρες όλοι μαζί…τις ώρες της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας, ή ακόμα και της ψυχαγωγίας
Οι γονείς βυθίζονται στα δικά τους προβλήματα λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται ή της αναστολής εργασίας που υπόκεινται και προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην κατάσταση πιθανότατα να θυμώνουν εύκολα, να γίνονται σκληροί, τιμωρητικοί, και κάποιες φορές να μην εστιάζουν στο τι σκέφτεται και αισθάνεται το παιδί τους, αλλά και να μη δίνουν χρόνο στον εαυτό τους να ανακτήσει τις δυνάμεις αλλά και να αποφορτιστεί.
Η αναγκαία τηλεκπαίδευση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις λειτουργίες του σπιτιού, αφού όλες οι δραστηριότητες γίνονται από το σπίτι- το σχολείο και η εργασία των γονέων-,οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί, πρόγραμμα δεν υπάρχει. Οι γονείς με παιδιά με ΔΕΠΥ(Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής) ή μαθησιακά προβλήματα έχουν φτάσει στα όρια τους…
Οι μαθητές υποφέρουν από πονοκεφάλους, δεν ενδιαφέρονται για τα μαθήματά τους, δεν παρακολουθούν το διαδικτυακό μάθημα, αισθάνονται λιγότερο χαρούμενοι, έχουν αναπτύξει φοβίες και παίζουν λιγότερο (οι μικρές ηλικίες). Οι μεγάλες ηλικίες είναι απομονωμένοι στο δωμάτιό τους με τον Υπολογιστή και το κινητό τους, πιθανότατα δεν ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους.
Τα παιδιά εμφανίζουν δυσκολία συγκέντρωσης στα καθήκοντά τους και στο σπίτι κυριαρχεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα και άγχος. Πολλές φορές υπάρχουν και συγκρούσεις
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ;
- Να σκεφτείτε πως ο κοινός παρανομαστής των μελών της οικογένειας είναι η ΑΓΑΠΗ. Η Αγάπη σε προφυλάσσει να μη λες πράγματα που δεν πιστεύεις, να συναισθάνεσαι τη θέση του άλλου, να μοιράζεσαι τα πράγματά σου, τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου με τα μέλη της οικογένειάς σου. Όλα αυτά μπορούν να τα «διδάξουν» οι γονείς στα παιδιά τους.
- Αν βλέπετε τον εαυτό σας με νεύρα , επιλέξτε να αντιδράσετε διαφορετικά, να ελέγχετε το θυμό σας, πράγμα που αποδεικνύει ότι έχετε τον έλεγχο
- να μην είστε μόνιμα επικριτικοί με το παιδί σας για να μην περιθωριοποιηθείτε από τα άλλα μέλη της οικογένειας.
- Χαλαρώστε, ηρεμήστε, ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, κοιμηθείτε. Θυμηθείτε ότι εσείς οι γονείς ρυθμίζετε τις καταστάσεις στο σπίτι!
- Περπατήστε στη φύση! Κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο με τα παιδιά σας! εκεί μπορείτε να συζητήσετε θέματα εξω από τα καθήκοντα και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
- Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας! Τολμήστε να είστε αισιόδοξοι!
- Είναι ευκαιρία γνωρίσετε τα παιδιά σας και αυτά εσάς!
- Αποδεχτείτε τον εαυτό σας αλλά και τα παιδιά σας. Φροντίστε να νιώθουν ασφάλεια και θαλπωρή
- Φτιάξτε πρόγραμμα δραστηριοτήτων (σχολείο-εργασία), αλλά και πρόγραμμα διασκέδασης της οικογένειας!