CoachingLife CoachingΑυτογνωσίαΚΟΙΝΩΝΙΑΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑΓιατί δεν μπορώ να βρω τον εαυτό μου;

17 Αυγούστου 2023
article_72

Πολλές φορές οι άνθρωποι αναρωτιούνται, γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι και γιατί δε νιώθουν ευτυχία για όσα έχουν καταφέρει.

Ο άνθρωπος, όταν δεν έχει βρει τον εαυτό του, δεν μπορεί να αισθανθεί ικανοποιημένος και δεν μπορεί να βρει το σκοπό της ζωής του.

Για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τον εαυτό τους;

Από την παιδική ηλικία, το περιβάλλον είναι αυτό που καθορίζει τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Οι αποφάσεις των γονιών και το πώς βλέπουν το παιδί τους καθορίζουν την οπτική γωνία που αποκτά το παιδί για τον εαυτό του. Ένας γονέας, για παράδειγμα, αν «βλέπει» το παιδί του ικανό κολυμβητή, θα του δώσει την ευκαιρία με έναν καλύτερο προπονητή να εξελιχθεί, ενώ αν πιστεύει το αντίθετο, θα το αφήσει όλη μέρα στη κινητό…

Στην εφηβική ηλικία οι γονείς είναι αυτοί που καθορίζουν «το παιχνίδι» της αυτογνωσίας του εφήβου. Η συμπεριφορά τους προς τον έφηβο, το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν γι’ αυτόν και οι χαρακτηρισμοί προς αυτόν, γίνονται τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά του εφήβου στην ενήλικη ζωή του. Οπότε, αν ο γονέας δε «δει» πραγματικά το παιδί του και δεν το βοηθήσει να ανακαλύψει τα χαρίσματά του, ο έφηβος και καυτά συνέπεια ο μελλοντικός ενήλικας θα καταδικαστεί  στην ανασφάλεια και στην αμφισβήτηση του εαυτού του…

Όσον αφορά στην ενήλικη ζωή, ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του από τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Το περιβάλλον «με τον τρόπο του» καθορίζει τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Αν για παράδειγμα το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον αρνηθεί τη βοήθεια στην ανατροφή των παιδιών, τότε θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε την εργασία μας ή να την εγκαταλείψουμε…

Ο τρόπος που μας συμπεριφέρονται οι άλλοι, το ηχόχρωμα της φωνής τους όταν μας μιλάνε, η κατανόηση που μπορεί να δείχνουν -ή όχι-, η εκτίμηση που εισπράττουμε από τους άλλους, είναι βασικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να εκδηλώσουμε τις πτυχές του εαυτού μας.

Είναι όμως αυτό σωστό για εμάς;

Έχετε σκεφτεί ότι η συμπεριφορά των άλλων προς εμάς πάντα ενέχει κάποιο κίνητρο;

Το κίνητρο των άλλων, η αιτία δηλαδή της συμπεριφοράς τους δεν είναι σίγουρο ότι έχει σχέση μόνο με το καλό μας…

Οι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί και όσο και να προσπαθούν, δεν αντέχουν οι άλλοι να κάνουν διαφορετικά βήματα από τα δικά τους.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρέπει να εμπιστεύεσθε κανέναν εκτός του εαυτού σας!

Είστε υποχρεωμένοι απέναντι στον εαυτό σας να τον προκαλείτε, να παίρνετε την πρωτοβουλία να κάνετε καινούργια πράγματα για να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας. Μην περιμένετε από τους άλλους να σας παρακινήσουν να εξελιχθείτε! Αυτό το κάνουν οι καλοί γονείς κι εσείς είστε αρκετά μεγάλοι για να υπολογίζετε ακόμα στην επιρροή των γονιών σας!

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι το ταξίδι να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, μπορεί να μην είναι εύκολο αλλά είναι μαγικό!

Δοκιμάστε να αλλάξετε την εμφάνισή σας σ’ αυτό που πάντα ονειρευόσασταν!

Μην αναβάλλετε να ακολουθήσετε την καρδιά σας! Θέλει θάρρος να τολμήσετε αυτό που πάντα επιθυμούσατε, αλλά η ανταμοιβή και η εσωτερική ικανοποίηση θα είναι απίστευτη!

Ξεκινήστε νέο χόμπι!

Βγείτε από το καβούκι σας και γνωρίστε νέους ανθρώπους!

Αισθανθείτε το μέσα σας και επιδιώξτε για λίγο τη σιωπή!

Χαρείτε! Αισιοδοξείτε! Γίνετε καλύτεροι άνθρωποι σύμφωνα με τα δικά σας μέτρα και σταθμά:

Το σίγουρο είναι ότι δε θα χάσετε!

Πηγή: https://enimerosi-news.gr/