CoachingΣπουδέςστόχοιΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑΟι σπουδές στο Πανεπιστήμιο αρχίζουν-Tips για τους πρωτοετείς

23 Σεπτεμβρίου 2021
article_24_b

Οι σπουδές αρχίζουν! Ενθουσιασμός για τη ζωή που θ’ακολουθήσει πολύ σύντομα, άγχος για όλα που θα προκύψουν στο πανεπιστήμιο και στην ανεξάρτητη ζωή.

Πίσω απ’όλα αυτά κρύβεται μια μεγάλη ανυπομονησία για όσα έπονται!!!

Αρχικά, καλό είναι ως νέος φοιτητής να αναρωτηθείς τι ζητάς από τις σπουδές σου.

Επιδιώκεις φοιτητική ζωή ή σπουδές και κοινωνική ζωή που θα δημιουργήσουν βάση για το μέλλον σου;

  1. Προσπάθησε να βρεις από το site της σχολής και του τμήματός σου όσες πληροφορίες μπορείς.

Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς πιο  άνετα και οικεία. Δε χρειάζεται να επιμείνεις σε λεπτομέρειες! Αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσεις μια πρώτη εικόνα γι’αυτό που πρόκειται ν’ασχοληθείς τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

2.Ανακάλυψε groups στο facebook Groups της σχολής.

Θα σε βοηθήσουν να είσαι δραστήριος/α online, ώστε να ενημερώνεσαι και να έχεις την πρώτη επαφή με όσους θα γνωρίσεις τις επόμενες μέρες.

  1. Αγόρασε ένα ημερολόγιο

Το πανεπιστήμιο είναι το πρώτο βήμα που σε βάζει στον κόσμο των υποχρεώσεων!

Εκεί σημειώνεις μαθήματα, εργασίες, τα deadlines των εργασιών και φυσικά τις εξόδους!

Μπορείς να διαβάζεις καθημερινά και να έχεις και κοινωνική/ φοιτητική ζωή! Όλα γίνονται αν υπάρχει μέτρο!

  1. Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου μόνος/η σου

Άρχισε να ασχολείσαι με τα βασικά της μαγειρικής και της φροντίδας του σπιτιού. Το delivery είναι ιδιαίτερα ακριβό και από την άλλη θα επιβαρύνει την υγεία σου.

Γνωρίζεις ότι η υγιεινή διατροφή επηρεάζει τις επιδόσεις σου στο πανεπιστήμιο,αλλά και την ψυχολογία; Γνωρίζεις ότι, αν δεν πίνεις μέχρι 8 ποτήρια νερό την ημέρα, θα δεις τη φρεσκάδα σου να χάνεται, αλλά και τη διάθεσή σου;

  1. Διατήρησε τα ενδιαφέροντά σου

Στη ζωή δεν κάνουμε ποτέ ένα πράγμα, αν θέλουμε να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή και μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Αν σου αρέσει ο κινηματογράφος, ο χορός, το μπάσκετ προγραμματισέ το! Σε διάφορα πανεπιστήμια υπάρχουν ομάδες κινηματογράφου, θεάτρου, άθλησης και πολλών άλλων δραστηριοτήτων που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ όμορφα!

  1. Διατήρησε την επαφή σου με τους φίλους σου και την οικογένειά σου

Επειδή θα αλλάξεις πόλη ή θα βρεις νέους φίλους, δε σημαίνει ότι ξεχνάς τους φίλους ή

την οικογένειά σου. Διατήρησε την επαφή μαζί τους, χωρίς όμως να επηρεάζεται η καθημερινότητά σου. Συμφώνησε με τη μαμά σου πότε θα σου τηλεφωνεί. Μην  επιτρέπεις είκοσι τηλέφωνα τη μέρα! Καιρός να απογαλακτιστείς!

  1. Διαχειρίσου την ελευθερία σου

Είναι η πρώτη φορά που φεύγεις από το σπίτι. Είσαι ελεύθερος/η να κάνεις ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις!…μόνο που αυτό μπορεί να γίνει..πρόβλημα! Βάλε όρια στον εαυτό σου σε αυτά που κάνεις και πότε ή πόσο το κάνεις. Θυμήσου τις συμβουλές των γονιών σου και τσεκαρέ τις αν και πόσο δουλεύουν! Αν όχι, σκέψου, βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα! Απόκτησε τη δική σου κριτική σκέψη. Πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως το μόνο που μετράει είναι το δικό σου καλό!

  1. Σκέψου ποιό είναι το δικό σου καλό

Αυτό θα το μάθεις με βάση τις αρχές και τις αξίες που έχεις μάθει από την οικογένειά σου. Προστάτεψε τον εαυτό σου. Δε χρειάζεται να είσαι αγχωμένος/η, μόνο προσεκτικός/η!

  1. Θέσε έναν εβδομαδιαίο, μηνιαίο και ετήσιο στόχο.

Οι στόχοι θα σε βοηθήσουν να χαράξεις μια διαδρομή που θα την παρακολουθείς και θα αισθάνεσαι την ικανοποίηση της εξέλιξης και νίκης! Αυτό θα σου δώσει απίστευτη αυτοπεποίθηση!

Η είσοδος σου στο Πανεπιστήμιο σου προσφέρει μια ζωή με τις καλύτερες εμπειρίες και τα εφόδια που θα σε βοηθήσουν στη μελλοντική σου ζωή!

Απόλαυσέ το!

 

Πηγή: https://enimerosi-news.gr/oi-spoudes-sto-panepistimio-archizoun-tips-gia-tous-protoeteis/