article_69

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά άσχημα συμβάντα στην κοινωνία, όπως οι επιθέσεις πολιτών εναντίων συμπολιτών τους και πολλά άλλα.

Είναι καιρός τώρα που ακούγεται η άποψη «ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος». Μια άποψη που έχει εδραιωθεί και έχει γίνει πεποίθηση με αποτέλεσμα να μας έχει οδηγήσει σε οδυνηρές συνέπειες σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Τι να πρωτοπεί κανείς… άσχημη συμπεριφορά, άσχημη οδήγηση, περιφρόνηση των θεσμών και των νόμων, αναρχία, έλλειψη πειθαρχίας, διάλυση της οικογένειας, του σχολείου, του κοινωνικού ιστού, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Κάθε φορά που κάποια δράση του ανθρώπου γίνεται με «υπερηφάνεια» «όπως να’ναι» δημιουργούνται νέα αδιέξοδα και νέα ερωτηματικά.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και το λάθος;

Αρχικά πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας τις αξίες που έχουμε στη ζωή μας και αν δεν έχουμε να βρούμε.

Τι σημαίνει αξίες; Αξίες σημαίνει ιδέες που πρέπει να έχω στο μυαλό μου και στη ζωή μου. Με την εφαρμογή αυτών των ιδεών η ζωή μου γίνεται αξιόλογη.Αξίες είναι η αγάπη, η φιλία, η ευγένεια, η συντροφικότητα, η πειθαρχία και πολλά άλλα.

Δυστυχώς σήμερα έχει εκλείψει η αγωγή των ανθρώπων και η μεταλαμπάδευση των αξιών από την οικογένεια κυρίως, αφού κύριος διδάσκαλος όλων έχει γίνει η τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η τηλεόραση κάνει καλά τη δουλειά της , δημιουργώντας ανθρώπους αποπροσανατολισμένους και φοβισμένους. Η τηλεόραση παρουσιάζει κατά κόρον την άρρωστη όψη της ζωής που είναι η ψυχική αρρώστια, η διαστροφή και η διαφθορά. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί παρουσιάζονται αυτά καθημερινά στα μάτια μας και μπαίνουν σκηνές βίας και σεξ στα σπίτια μας;

Τα πάντα σ’ αυτήν τη ζωή έχουν δυο όψεις. Το σωστό και το λάθος που παραπέμπει στο καλό και στο κακό. Σωστό είναι αυτό που κάνει καλό σε μένα και στους άλλους και γίνεται με έναν τρόπο, λάθος είναι αυτό που κάνει κακό σε μένα και στους άλλους και γίνεται με πολλούς τρόπους.

Σωστό είναι να φροντίζω τον εαυτό μου, φροντίζοντας να γυμνάζομαι, να προσέχω τη διατροφή μου, την υγεία μου , αλλά και… τις συναναστροφές μου.

Σωστό είναι να φροντίζω την οικογένειά μου, δίνοντας την ενέργειά μου στην παροχή φροντίδας στο φαγητό, στην καθαριότητα, στην επικοινωνία, στη σύνδεση.

Σωστό είναι να είμαι σωστά καταρτισμένος και ηθικός επαγγελματίας.

Σωστό είναι να είμαι καλός φίλος, χωρίς εγωισμό και μισαλλοδοξία.

Σωστό είναι να υπακούω στους νόμους και να στηρίζω την τάξη.

Σωστό είναι να πειθαρχώ στους κανόνες και στους στόχους μου.

Σωστό είναι να ακούω την καρδιά μου και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου

Τα «σωστά» λοιπόν είναι η υπεράσπιση όσων πιστεύουμε ότι αξίζει να φροντίζουμε στη ζωή μας. Γιατί, όταν φροντίζουμε την ψυχική, ατομική και κοινωνική ευημερία μας, είμαστε χαρούμενοι, αισθανόμαστε δυνατοί και δημιουργικοί. Ανήκουμε σε μια ομάδα με σύνδεση που νοιάζεται ο ένας για τον άλλον, συμπάσχει και βοηθά.

Αντίθετα, «το λάθος» γίνεται με πολλούς τρόπους και έχει σαν αποτέλεσμα την προσωπική μας διάλυση, την απομόνωσή μας από τους άλλους και την έλλειψη της προσωπικής μας προόδου.

Λάθος είναι οτιδήποτε μπορεί να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο, να μας εγκλωβίσει και να μας υποβιβάσει την αξία μας ως ανθρώπους.

Είναι «λάθος» να περιφρονώ τον εαυτό μου, να μην κατανοώ τα συναισθήματά του και να μη φροντίζω το εσωτερικό παιδί που βρίσκεται μέσα μου

Είναι «λάθος» να ξεπουλάω τα όνειρά μου για χάρη των άλλων.

Είναι «λάθος» να μην επενδύω στον εαυτό μου, δίνοντας του την ευκαιρία να έχει στόχους, αλλά και στη χαρά μου.

Είναι «λάθος» να μη φροντίζω την εμφάνισή μου και να μη με αγαπάω.

Είναι  «λάθος» να μη φροντίζω τους ανθρώπους μου και να μην τους εκφράζω την αγάπη μου.

Είναι «λάθος» να πληγώνω τους άλλους για να ικανοποιήσω τον εγωισμό μου

Είναι «λάθος» να εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη του άλλου ή να επιβάλλομαι με τη βία…

Όλα αυτά δείχνουν ένα έλλειμα στον άνθρωπο, μια αδυναμία να βρει το δρόμο και τον προσανατολισμό του. Οι «λάθος» ιδέες τον οδηγούν στην αναξιοπρέπεια, στο αδιέξοδο και στη δυστυχία, όχι μόνο του εαυτού τους , αλλά και των άλλων.

Συνεπώς, βάζουμε στη ζωή μας αξίες που θα μας βοηθήσουν να  νιώθουμε ασφάλεια για μας και τους αγαπημένους μας. Με τις αξίες αισθανόμαστε αξιόλογοι και δυνατοί, ικανοί να ορίσουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας.

Πηγή: https://enimerosi-news.gr/